Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Syazwan Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Followers

♥ my hero ♥

♥ my hero ♥

Wednesday, July 18, 2012

sakit mulut.....

salam semua bloggers,

aahhhhhhhh panjang hari nie sebab nasib baik kesempatan untuk update sekejap blog yang dah lama tak masuk nie... Alhamdulillah saya dah masuk sebulan di sekolah baru, dan semua nyer berjalan dengan lancar...

semalam syazwan dah masuk 5 bulan, tetapi de sikit berita tak best nyer... 2/3 hari sebelum nie syazwan menunjukkan tak nak minum susu. minum pun bila betul-betul lapar sahaja... kalau saja-saja nak beri dia tak nak... jenuh laaa pikir kenapa syazwan tak minum susu, susu tuuu tak sedap ker??? puting tuuu bau busuk ker??? air susu panas ker??? macam-macam laaa pikir... last untuk elak syazwan lapar beri sikit nestum yang betul-betul cair beri dia makan siikit....

akhirnya semalam mak mertua laa yang kenal pasti yang dalam mulut syazwan di bawah bibir dia de sikit baki-baki susu yang tertinggal... haaa mula kenal pasti yang syazwan rasa sakit bila nak minum susu... ja mula tuu de perasaan mulut dia terutama kat lidah nampak kesan susu kan.. tapi kan tuuu normal?? dann kalau ikut kes normal bayi akan sentiasa nangis kan bila dia sakit mulut... tapi syazwan tidak pun nangis, menangis bila dia di paksa minum susu sahaja hehe... anak bertuah betul laaa :)

last-last ja mula search apa itu sakit mulut pada bayi dan ja jumpa site nie pasal petua : SINI

Keputihan Pada Mulut Bayi
Caranya, titikkan satu atau dua titik air hangat (suam-suam kuku) pada tempat yang putih, dalam seminggu. Insya-Allah, keputihan itu akan sembuh. Boleh juga ambil serbuk penaik lalu dibubuh didalam air suam. Kemudian celupkan kapas dan sapukan pada lidah bayi.


petua dari mak mentua lak, guna kain napkin yang de air kencing bayi kita tuuu sapu/ cuci sikit bawah bibir dia... tuuu dari mak mentua jaa... ikut ja cian lak nak buat macam tuu tapi dah buat berkesan sangat-sangat hehe....


semalam syazwan sudah 5 bulan..... dah boleh menerap dengan bermain dengan dia dah tahu takut semua dah... comel tak saya??? heheh
post signature

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails