Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Syazwan Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Followers

♥ my hero ♥

♥ my hero ♥

Thursday, December 06, 2012

produk kecantikan vs produk kesihatan @ both???

salam semua bloggers,

2/3 bulan kebelakangan nie hati / diri nie dok memikirkan satu benda nie ja yang selalu bermain di fikiran ini selain syazwan kan? bile sekarang dah de suami + anak yang membesar nie.. ja dah mula pikir diri ini, maksud ja nak mula mencuba produk-produk yang memberi kecantikan + kesihatan pada kita... maksud ja ialah 'KOLOGEN', 'VITAMIN C' dan lain-lain lagi

ja rasa semua orang tahu kan ape tuuu kolegen.. memang dah ramai yang tahu dan banyak produk ini dalam pasaran kan?? akhir tahun nie sebulan ja mencuba produk nie amat berpatutan dan sedap pulak tuu... sebulan tuu  okay tak de pe 2 perubahan yang berlaku sangat...

tapi cuba nak cari produk lain... tapi ape yek??? blogger de info terkini ker???


post signature

Monday, December 03, 2012

Susah untuk puaskan hati semua orang

Salam semua bloggers,

Ermmm apa khabar semua? Ja harap bloggers semua dalam keadaan yang sihat. Macam mana yea isteri-isteri bloggers melayan permintaan suami, keluarga mentua, dan permintaan keluarga kita sendiri?

Walaupun sudah berkahwin, bila dah anak nie lagi sush untuk melayan kerenah mereka nie. Tambah lagi anak nie adalah cucu kesayangan semua pihak.. Yang keluarga sendiri nak main dengan dia.. Keluarga mentua lak nak main jugak dengan dia..

Hati nie memang berbalah bahagi tambah lagi nak puaskan hati keluarga sendiri.. Tak tahu nak buat macam mana lagi.. Cuti sekolah nie lagi terasa tekanan dia...

Harap anak nie dapat membesar dengan cepat senang untuk membuat keputusan dan harapan boleh duduk sendiri tahun hadapan.. Tanpa keluarga mentua.. Amin...

Saturday, November 24, 2012

tahniah semua bloggers mommy hehe


salam semua bloggers,

haaa pagi nie ja de masa sikit almaklum laa cuti sekolah + syazwan tengah tido hehe boleh laa nak mengadap lama-lama depan laptop nie hehe... hai semua blogger yang tercinta hehe... memang lama sungguh j tak update blog secara selalu macam sebelum ade anak tuuu hehe
memang kalau nak diingatkan lepas ja bersalin memang ja dah lama tak upadate blog nie... kadang-kadang tuuu rasa macam tak nak blogger dh hehe tapi bila pikir balik entry-entry... follower yang dah banyak follow kita kan hehe....
tambah sejak pakai iphone de widget blogger haa boleh laa update selalu kan hehe....
ja tengok kawan-kawan list dalam wife-to-be dalam blog ja nie dah kawin pun n dah siap de anak dah hehe... nampak sangat kan lama sungguh bersawang dalam blog nie hehe
contohnyaa blogger Pn. Nur dari blog cerita chenta dah  mengadung pun tengah tunggu masa jer nak bersalin, Pn dari blog duahati-jadisatu pun dah berkahwin dah.Pn renee, dari blog Renee Meow Weeding yang sama guna khidmat 2BS pun dah selamat berkahwin dah hehe.Pn Anaztasia, puan nie masa nak kawin dulu memang suka buat DIY kan hehe, zaman kita dulu kan hehe....Pn. dari BnSya-Stories dah jadi mama kepada Faris pun hehe... Puan dar khawin betul-betul dah betul-betul kawin dah hehe.. Pn Jajaj dari blog Jaja Khalida dah pun ade baby Putera Ahmad Izzy lagi ttuuu nama dia hehe... Ade lagi nie Pn. Kina dari blog Journey of Bride-To-Be dah pun ade anak dah hehe.. Pn Thalha dari blog Tahlhazlin dah ade baby girl hehe Pn. Elle dari JB blog aku dan dia pun dah de baby girl. Mizz Amy pun dah jadi pn dari blog Pink Dress Diary hehe... wahhh sekarang dah usahawan dah amy hehe... Pn. Lyana Mk pun dah jadi mommmy kepada baby boy hehe...

wahhh ramai kan hehe....anak-anak mereka pun baya syazwan jer hehe ramai geng syazwan boleh buat kawan nie hehe.. anyway ja nak ucapkan tahniah semua... walaupun lambat wishh hehe... ja doakan kita semua dapat jadi ibu yang baik dan isteri yang solehah pada suami-suami kita kan hehe.... Amin.....



Wednesday, November 21, 2012

Nothing speacial for today

Salam semua bloggers,

Just short entry today, 21st November is just a number Nothing have to celebrate about it... When we just alone



Tuesday, November 20, 2012

Sushi king

Salam semua bloggers,
Apa khabar semua? Ja harap semua dalam keadaan sihat yea..
Alhamdulillah syazwan dah 9 bulan pun 17hb lepas hehe dah semakin aktif dan dah mula nak tumbuh gigi pun hehe
Hari nie saja nak cakap pasal sushi king hehe tengahari tadi baru dapat makan selepas seingat ja masa ja mengandung lepas tuu tak makan dah hehe
Ada sesiapa minat sushi king nie ?
Ja suka nie golden sushi kot nama dia sedap hehe



Friday, October 19, 2012

Love CoolBlog?

Salam semua .. Apa khabar? Ha harap semua dalam keadaan yang sihat laa yea. Ja baru lepas bagi syazwan tido. Dah masuk 8!bulan nie makin buas dah dia hehe...
Saje malam nie nak tulis pasal CoolBlog. Ja rasa semua orang dah kenal kan? Memang benda nie laa ja mengidam masa bulan akhir nak bersalin tuu hehe tau kenapa nak sangat hehe
Nie sekarang nie pun dah mai hantu dia hehe...
Ade sesiapa yang de cite sendiri tentang CoolBlog nie ?

Thursday, October 11, 2012

Makan pertama syazwan

Salam semua bloggers, walaupun ja rasa ja lambat dari ibu lain, tapi tak terlambat bagi ja kot. 17hb nie syazwan genap nak masuk 8 bulan. Hari nie ja baru try makan Bubur campur Brokoli campur ikan bilis sikit. 1st Cuba syazwan suka walaupun 4/5 sudu jer hehe, tunggu esok macam mana lak hehe

Wednesday, July 18, 2012

sakit mulut.....

salam semua bloggers,

aahhhhhhhh panjang hari nie sebab nasib baik kesempatan untuk update sekejap blog yang dah lama tak masuk nie... Alhamdulillah saya dah masuk sebulan di sekolah baru, dan semua nyer berjalan dengan lancar...

semalam syazwan dah masuk 5 bulan, tetapi de sikit berita tak best nyer... 2/3 hari sebelum nie syazwan menunjukkan tak nak minum susu. minum pun bila betul-betul lapar sahaja... kalau saja-saja nak beri dia tak nak... jenuh laaa pikir kenapa syazwan tak minum susu, susu tuuu tak sedap ker??? puting tuuu bau busuk ker??? air susu panas ker??? macam-macam laaa pikir... last untuk elak syazwan lapar beri sikit nestum yang betul-betul cair beri dia makan siikit....

akhirnya semalam mak mertua laa yang kenal pasti yang dalam mulut syazwan di bawah bibir dia de sikit baki-baki susu yang tertinggal... haaa mula kenal pasti yang syazwan rasa sakit bila nak minum susu... ja mula tuu de perasaan mulut dia terutama kat lidah nampak kesan susu kan.. tapi kan tuuu normal?? dann kalau ikut kes normal bayi akan sentiasa nangis kan bila dia sakit mulut... tapi syazwan tidak pun nangis, menangis bila dia di paksa minum susu sahaja hehe... anak bertuah betul laaa :)

last-last ja mula search apa itu sakit mulut pada bayi dan ja jumpa site nie pasal petua : SINI

Keputihan Pada Mulut Bayi
Caranya, titikkan satu atau dua titik air hangat (suam-suam kuku) pada tempat yang putih, dalam seminggu. Insya-Allah, keputihan itu akan sembuh. Boleh juga ambil serbuk penaik lalu dibubuh didalam air suam. Kemudian celupkan kapas dan sapukan pada lidah bayi.


petua dari mak mentua lak, guna kain napkin yang de air kencing bayi kita tuuu sapu/ cuci sikit bawah bibir dia... tuuu dari mak mentua jaa... ikut ja cian lak nak buat macam tuu tapi dah buat berkesan sangat-sangat hehe....


semalam syazwan sudah 5 bulan..... dah boleh menerap dengan bermain dengan dia dah tahu takut semua dah... comel tak saya??? heheh
post signature

Saturday, June 30, 2012

hari akedemik dengan ibubapa

salam semua bloggers,


hai semua harap semua sihat hendak nyer.... hari nyer cite ja nak share sikit apa yang berlaku pada pagi tadi di sekolah baru ja.... Hari nie sekolah ja ade program iaitu HARI AKEDEMIK... atau pun lebih dikenali hari ambil report kad pelajar.... jadi untuk kali pertama, setelah 3 tahun tak jadi guru tingkatan.. akhirnya jadi jugak guru tingkatan untuk pelajar ting 2.

Program tuuu bermula dari kul 8 pagi hingga jap 12 tghari... pada mulanya berjalan dengan lancar laa jugak.. tetapi datang laa parents nie.. yang ingin tahu kelakuan anak dia di sekolah.... mengikut keputusan pelajar tidak laaa sebagus sangat.. parents nie mengadu yang anak dia selalu bermain bola sepak... hingga laaa mungkin dah marah sangat dia marahi ja sebab dia tegur cikgu tak main peranan dengan betul... guru tak buat keje dengan betul laa sampai anak dia jadi macam tuuu...
tersentak jugak laaa sebab kita pun baru disitu dah kena macam tuuuu... tapi ja terima laa seada mungkin ja cikgu baru... kalau pikir balik kalau anak ja pun tindakan sama yang ja buat rasanya....

selepas tuuu termenung kejap laaa memikir masa depan di sekolah baru nie.. rasanya tahun depan lagi mencabar tugas guru.. tulah guru zaman sekarang.... lain benar dengan zaman ja belajar dulu.....


post signature

Monday, June 25, 2012

After 3 weeks at new school....

salam semua bloggers,

wahhhhhh lama sungguh ja taj update blog ja nie.... yea... dah 3 minggu dah ja jadi warga KL nie... Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar... mula-mula pasal sekolah ja, terkenal dengan MBSSKL. betul-betul belakang pudu raya... memang nampak dari sekolah... itu pun dah menunjukkan sekolah baru ja nie di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. sekarang nie ja keluar rumah jam mesti jam 6.15 pagi kalau lewat sikit Federal Highway dah sibuk dengan keta dah.... bila balik jangan cakap laa mesti tempuh jem sikit... tapi dah set dalam kepala nie tak mau pikir pasal jem nanti mesti pening.... kena mengajar lak Mathematics form 4, Bahasa Melayu ting 2 dengan Literasi Komputer.. Okay laaa setakat nie... suasana pun boleh laaa :)


haaa bercerita laak pasal syazwan hehe.. anak teruna saya nie dah masuk pun 4 bulan minggu lepas :) Alhamdulillah wan dengan atok dia jaga sekejap masa pagi, petang ja dah de di rumah dah.... perkembangan dia sekarang dah pandai menerap dah dan boleh melunjur kedepan sudah hehe macam ulat beluncas hehe.... haaa sekarang nie dia suka gigit, gusi dia kuat betul macam dah nak tumbuh gigi dah hehe... memang cepat perkembangan syazwan nie hehe....

betul laaa kata-kata orang yang dah ada anak... bila ada anak nie, mesti selalu teringat masa keje dan mesti nak balik cepat... kalau dulu ja sanggup datang awal sekolah / balik lewat... sekarang nie nak cepat balik jer sebab nak jumpa dia :)

post signature

Friday, June 08, 2012

akan menjadi warga Kuala Lumpur

salam semua blogger....

lama sungguh ja tak update blog yang usang ja nie... :) ja de berita sedih dan berita happy nak share pada semua....

mula-mula berita sedihnyer ja akan berpindah tinggal dengan suami ja di Kuala Lumpur... dan ja akan jarang balik Taiping sudah... Syazwan pun akan berpisah dengan nenek dan aki dia disini.....

berita happy lak ja dapat tukar ke Kuala Lumpur di sekolah SMK(L) Methodist Kuala Lumpur... walaupun happy tak rasa takut pun ade jugak sebab sekolah tuuu merupakan sekolah terbaik di Kuala Lumpur... ja tak tahu laa macam mana ja akan tempuh nanti....

esok pulak ja dah mula berangkat ke Kuala Lumpur...rumah sewa ja dah pun ja siap packing masa cuti sekolah ini... suami ja akan datang dengan lori malam nie....

tak tahu llaaa nak gambarkan macam mana perasaaan ja sekarang nie...

post signature

Wednesday, May 02, 2012

ada ker yang berminat???

salam semua...

hari nie nyer entry lain sikit dari syazwan hehe... benda nie ja dah lama pikir cuma tak tahu pe jadi keputusan nyer..... ade laa beberapa sebab ja buat keputusan nie...

ja rasa nak let go laa baju masa nikah n masa majlis bertandang hehe.... dulu ingat boleh pakai balik tapi skg nie syazwan dah de.. badan pun belum stabil lagi hehe....

  <-----  nie baju masa nikah :)

nie lak baju masa majlis bertandang --- > 


tapi de ker B2B diluar sana yang berminat?? saja nak tahu dulu .... kedua-duanyer konsep baju kurung moden hehe... pikir senang nak pakai balik kan... kalau ade sesiapa berminat nak tahu ke per... tinggal pertanyaan anda di bahagian komen yekkk hehe....

sayang pulak nak let go kan... ja suka baju majlis bertandang hehe.. oppss lupa nak g tahu baju ja jer, bukan sekali dengan baju lelaki hehe....


post signature

Wednesday, April 25, 2012

gastroesophageal reflux??

Salam semua bloggers,

apa itu GAO???  Gastro-esophageal Reflux (GOR)
 GOR pada bayi adalah keadaan di mana otot sphinter pada salauran makanan (esophagus) dan perut masih tidak cukup kuat lagi. Keadaan ini menyebabkan sebahagian susu akan keluar semula (reflux) selepas beberapa minit bayi tersebut menysusu. Keadaan ini lebih kerap terjadi pada bayi yang lahir pra matang.
blog rujukan -- > SINI

yea... syazwan masa dia dah 14hari dia dah alami simptom nie... minum susu jer mesti muntah balik....yang menakutkan ja dia muntah sampai keluar hidung.. dah laaa syazwan nie kuat minum susu... mula-mula susu formula jer... lama-lama minum susu badan pun sama jugak....

masa tuu ja dalam pantang, ja dengan mak ja memang takut kalau beri syazwan  minum susu...jenuh ja cari info dalam internet cara-cara untuk hindari simptom nie....cara yang berkesan ialah setiap kali kita minum kan susu kepala haruslah ditinggikan daripada kakinya, selepas tuu mesti beri bayi kita 'burp' / sendawa. syazwan kena guna 3 kaedah mula-mula duduk kan dia, tangan kita pegang mulut dan leher dia tangan satu lagi tepuk-tepuk belakang dia...cara kedua ja letakkan posisi syazwan dibahu ja sambil tepuk-tepuk belakang dia dan kalau tak 'burp' lagi ja letakan syazwan di peha ja dengan kepit kaki dia.. muka dia hala kebawah dan ja tepu-tepuk sambil urut-urut di belakang dia....

dan lepas dah 'burp' dia jangan terus letak kan bayi kita baring, tegak kan badan dia dahulu untuk kurangkan kesan graviti keluar susu lagi...

itulah yang berlaku pada syazwan... memang menakutkan kalau pikir-pikir balik... Alhamdulillah kini syazwan dah pun 2 bulan dah tak de dah dia muntah macam mula-mula dulu.... ja harap dapat memberi info pada ibu-ibu muda disana... senang hehe.. macam ja jenuh nak cari info masa kena dulu :)




post signature

Tuesday, April 24, 2012

susu formula ?? susu ibu???

salam semua bloggers...

baru kesempatan hari nie ja update blog ja nie... dah surf/tinjau-tinjau  blog blogger lain... tertarik dengan post dari blogger PN NADIRA tajuk entry dia tentang confesion dia tentang breast feedings...


ja pun de cite tentang nie.. syazwan hari dah pun 2 bulan seminggu. baru cucuk 2 bulan semalam nie gambar di selepas cucuk.. syazwan sangat kuat budaknyer... doktor cucuk pun dia tak menangis.. marah pun sebab nurse n doktor pegang kaki n tangan dia hehe....lepas cucuk terus tido hehe.... haaa nak umum kan yang berat syazwam untuk 2 bulan dah 6kg dah... takut jugak, tapi doktor kata normal n syazwan sihat budaknyer...

syazwan mempunyai banyak jenis susu yang ditry nyer... masa syazwan kena tahan di hospital selama 4 hari tuuu .. hospital guna susu enfalac... memang susu dia agak mahal :) ayahnyer kata nanti kena tukar sikit... kebetulan lak.. syazwan balik jer rumah minum susu nie dia suka muntah sampai boleh kata teruk laa... isu botol pun de kisah nyer...









lepas tuu ayah nyer cuba nie lak.. FRISO LAC COMFORT... memang okay sesuai untuk bayi yang kembung perut n suka muntah macam syazwan....memang nak stay dengan susu nie tapi hanya ada tin kecik jer... bayang kan hanya tahan seminggu.. abis laa wit ayahnyer nanti....

lepas tuuu saja ayah nyer try NAN NESTLE ni dengan DUPRO nie tak boleh masuk syazwan berak tahi keras lak....








akhirnyer jumpa susu nie FRISOLAC GOLD.... okay laa sikit de tin besar kan... tahan laa 2 minggu lebih....



tulah kisahnyer.... tentang susu badan lak syazwan minum jugak tapi tak cukup jugak... dia memang kuat minum hehe.... tapi tengah malam, pagi masa dia bangun ja memang bagi susu badan.. susu formula masa siang hari jer... sebab tuu lah berat dia dah 6kg dah tak macam 2 bulan dah :)


post signature

Friday, April 06, 2012

menjadi ibu??

Salam semua bloggers

Alhamdulillah, ja dah seminggu lepas pantang.. Masalah buang air besar tuu alhamduliilah dah okay sikit hehe... Pengalaman kan?? Terima kasih pada blogger yang beri pendapat pada entry lepas..

Yeaa ja lama tak update sebab broadband ja, suami guna untuk keje dia.. Alhamdulillah jugak anak ja dah nak dekat 2 bulan sudah.. Kalau nak dicite pasal jadi ibu nie ja tak tahu laa nak mula macam mana...

Masa syazwan dah balik rumah, memang masa tuu ja bangun pun jarang sebab sakit lagi, mak ja yang bagi syazwan mandi, mak ja jugak tido sekali dalam bilik untuk tido kan dia.. Ja mengaku 2-3 minggu pertama ja rasa macam susah nak jadi ibu bagi bayi nie..kena bagi susu badan kat dia, tido kan dia.. Syazwan memang susah nak tido.. Dulu masa di hospital dia dah biasa isap puting masa tido, jadi dah tabiat dia nak tido mesti nak isap..

Yelah.. Ja tak de langsung jaga anak kecik nie.. Jadi memang ja rasa susah.. Suami ja de anak buah jadi dia dah de pengalaman.. Tapi dia lak kena balik KL sebab keje :(

Tapi lama-lama okay sikit.. Dah abis pantang nie, mak pun dah tido dengan ja dah.. Alhamdulillah ja boleh bagi dia tido, mandi semua... Betul kata orang susah nak jadi ibu nie.. Tapi memang kena banyak sabar dan doa banyak-banyak...

post signature

Sunday, March 18, 2012

detik-detik semasa bersalin - part 3

salam semua....

nie part 3 lak... yea kena operate lagi sekali.. tapi bukan maksud ja operate perut ke pe.. sebenarnya luka yang ke-3 ja tuuu kena buka dan check ape yang menyebabkan ja sakit sangat tuuu... rupanya salur darah masa baby keluar tuu dah pecah sebab bergeser dengan baby.. yelah baby ja kuar pun 3.5kg kan... doktor kata kena bius separuh badan untuk buka luka tuu sebab memang akan sakit...

jadi ja rela jer laa dari menahan sakit tuu.... jadi malam tuuu jugak ja ke bilik bedah.. nie pertama kali ja alami merasa katil hospital di bawa ke bilik bedah macam dalam tv tuu... memang masa doktor bius tuu terasa kebas separuh badan ja.. mata ja pun dah lali macam sedar dengan tak sedar jer.... tahu doktor dah godek-godek luka ja tapi tak tahu dia buat pe... sampai ja dibawa ke bilik... malam tuuu nurse memang layan macam kita nie hopeless tak leh gerak mcm tuuu sebab kesan bius tuuu...

agak lama jugak ja kena tahan 2 hari dihospital... duit pun dah bertambah.. memang lari budget laa... hari yang ja nak kuar.. anak ja lak tak boleh keluar doktor sangka ada kuman dalam darah dia.. kena tahan beberapa hari untuk ambil antibiotik... jadi anak ja kena tahan 4 hari di hospital... masa tuuu dalam pantang ja kuar jugak rumah tengok dia di hospital... cian je tengok kecik-kecik dahh kena masuk tiub untuk minum...

itu lah pengalaman ja semasa bersalin.. sekarang sudah 30 hari ja berpantang.. alhamdulillah luka ja pun dah okay sikit, cuma keupayaan ja untuk membuang air besar susah sikit sebab masih lagi takut-takut... :) ada sesiapa yang de petua???

post signature

Friday, March 16, 2012

detik-detik semasa bersalin - part 2

salam semua bloggers,

kembali ke part 2 lak....

ja sampai ke hospital dengan mak kul 3.00 ptg... abah ja tunggu di hospital.. suami ja on the way lik dari KL.. sampai saja ja isi borang admit n bayar deposit lagi.. masa tuu nurse mai kata ja dah lmbt kena masuk terus labour room... memang betul ja terus naik atas masuk terus labour room.. nurse suruh tukar baju, ja pun tukar... dah tukar ja masuk bilik baring terus atas katil... nurse masuk drip kat tangan ja, pasang wayar semua...

tak lama kemudian doktor datang say hai lagi, kata ja okay ke tidak... masa tuu tak tercakap hanya senyum je kat doktor... mak ja memang teman ja sepanjang ja dalam labour room sebab suami ja belum sampai lagi.... doktor sampai ja dengar kata nak pecahkan air ketuban ja, doktor cakap lepas air kuar sakit akan mula terasa...

memang betul sakit dah mula terasa.. tak tahu laa kata pe.. hanya tahan dan doa sahaja di mulut nie... setiap 15min nurse akan check rahim dah buka berapa cm... doktor datang sekali lagi siap pakai apron macam kat market tuu... masa tuu hati nie dah berdebor rasanya...

doktor dah berada ditempatnya.. nurse pun dah siap pegang kaki, tangan ja... detik bersalin pun berlaku (** ja tak dapat nak cite ja rasa blogger tahukan bersalin macam mana, sama macam dalam tv tuuu ) cuma masa doktor suruh ja teran.. ja jadi keliru nak teran macam mana... sebab 4/5 kali doktor suruh teran ja tak dapat.. sampai doktor marah laaa.. sampai satu detik dah ja teran doktor suruh stop jangan teran sebabnya... leher baby ja terbelit dengan tali pusatnya.. dah doktor potong tali pusat tuu baru suruh ja sambung teran yang terakhir baru terasa satu ketul besar yang panas dah kuar dari perut ja....

dah habis baby kuar, masa untuk jahit luka ja lak... seperti ramai orang kata ada 3 jahitan kan?? memang betul..jahitan 1 dan 2 memang ja tak rasa sangat tetapi jahitan 3 memang terasa sebab bahagian luar kena kulit kitakan.. orang kata tak rasa sebab sakit bersalin ada lagi tetapi tidak bagi ja.. sampai ja kena marah lagi dgn doktor sebab tak beri kerjasama masa dia jahit... yelah sakitkan sebab tuu kaki ja kepit laa, ja gerak laaa.... akhirnya siap semua jahit....

suami ja pun dah masuk labour room masa habis semua... tapi ja tahu suami ja de cakap dia takut tengok darah semua hehe... masa dengan suami pertama kali bayi ja dibawa masuk dan ja cuba beri susu badan pada dia... masa tuu naluri ibu tiba-tiba hadir dalam hati nie... Allhamdulillah bayi ja pandai hisap tapi dia tak pandai nak 'grip' lagi puting ja.. lagi pun puting ja flat kena picit sua kat mulut dia baru okay.... dah 20min macam tuuu bayi pun dah bawa ke bilik bayi.. masa dengan suami ja tiba-tiba....

tiba-tiba ja terasa sakit sangat-sangat di bahagian bawah, ja agak mesti bahagian jahit... sakit sangat-sangat yang mengilu... mula-mula ja leh tahan, sampai satu ketika tak tahan sangat sampai ja minta de ubat tahan sakit ke untuk hilang sakit nie... doktor datang check bahagian luka tuu dan beritahu ja kena opertate lagi sekali.....

........bersambung.......

post signature

Thursday, March 15, 2012

detik-detik semasa bersalin - part 1

salam semua blogger,

okay laaa semua yang baru bersalin mesti de detik-detik mereka sendiri kan.. begitu juga dengan ja.. tapi pengalaman ja nie memang tak dapat nak digambarkan.. walaupun normal tapi de jugak yang tak normalnya..

seperti orang yang pertama kali mengandung nie mesti laa cuti 3 bulan kan?? hehe begitu jugak dengan ja... ja cuti 2 minggu awal dari tarikh ja disangka bersalin.. kalau dulu masa check seharian ja ke klinik kesihatan.. nie nak bersalin ja reffer kes ja ke hospital private sebab ja takut n nie merupakan pengalaman pertamakan.. Ja mula buat checkup di private sebulan yang terahir iaitu mula 9 bulan kandungan ja..

hari pertama ke hospital... tekanan darah ja agak tinggi dari normal... begitu juga kali 2 dan kali ke3 ja ke hospital... pada checkup ja ke 4 iaitu pada 17hb feb 2012. appoiment ja pada pukul 11 pagi, sekali lagi tekanan darah jadi tinggi sangat sampai cecah 190/110 kot... doktor dah panik ambil 2 kali tekanan pun result sama jugak.. doktor cakap de kemungkinan kena bersalin hari nie jugak... lepas tuuu doktor cek rahim ja dah buka 3cm sudah.... memang confirm ja kena bersalin hari nie kerana doktor takut ja dapat sawan.. doktor tanya nak admit sekarang ke atau petang nanti kul 2.30ptg... mak ja minta petang sebab barang semua tak bawa lagi.....

elok sampai umah, mak siap angkat baju semua, ja siap makan tengahari dulu laa... tapi dalam hati nie tuhan jer tahu hehe....

..........bersambung........

post signature

Wednesday, March 14, 2012

My Little Prince ^_^


salam semua blogger,

Salam semua, lama giler ja tak online kan....ini kerana Allahmdulillah pada 17hb Feb 2012 ja telah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.5kg pada jam 7.07 malam... Pengalaman yang tak dapat digambarkan.. nanti ja citekan ade sesuatu yang berlaku pada malam ja bersalin...


Inilah the only one putera yang ada dirumah mak saya nie... yelah ja hanya ade adik perempuan sahaja lelaki tak de.. sekali dapat anak lelaki memang macam putera mahkotalah dia nie hehe... Namanya Muhammad Syazwan bin Khairul Daniel... gambar masa lahir tak sempat nak ambil ini gambar selepas 14 hari sudah... :)

post signature

Thursday, February 16, 2012

gambar pregnent ???


salam semua bloggers...

mesti bloggers penah dengar pasal pasangan ambil gambar masa pregnent kan?? ja de jugak niat nak ambil tapi ja malu tengok badan sendiri yang dah besar nie... memang nie dah masuk 9 bulan tak de rasanya gambar ja ambil hehe... kamera ja pun dah simpan berkurun dalam beg dia.. hehe... lagi suami ja tak berapa suka bergambar kalau jadi pun ja sorang jer yang ambil... kesimpulannyer sampai sekarang tak de hehe..

impian ja lepas bersalin nie Insyallah diizinkan Allah ja nak kurus kan badan dari badan ja yang dulu, cuma ja takut tak de keupayaan dan mempunyai nafsu yang kuat sahaja... ja nak jadi ibu yang vogue gitu hehe... kurus lepas bersalin... boleh ker??

nie hari ke-4 ja cuti... rasa sakit sikit-sikit dan perut semakin keras dah bermula...

post signature

Tuesday, February 14, 2012

counting days.. tik... tok...

salam semua readers,

hai semua.... ya Allah sudah lama giler ja tak update blog ja nie... Allhamdulillah sekarang nie boleh laa ja update sikit2 blog.. sebab ja dah mula cuti 3 bulan.. ja cuti 2 minggu awal dari due date ja atas arahan doktor...

kalau ikut due date ja 27hb nie... tapi doktor kata kemungkinan besar 70% akan awal seminggu... jadi hari nie hari ke -2 ja cuti dari memikir hal-hal sekolah.. Alhamdulillah ja dah siap semua keje ja sebelum cuti rasanya laa.. dan dah pun serah tugas sementara kepada guru lain.. harap-harap semua okay laaa kan...

sekarang nie ja menghitung hari untuk rasa 'sakit' hehe... pelik kan... ermmm ade sesiapa kawan blogger diluar sana ade pengalaman nak share?? ja pun nak tahu jugak... sekrang nie dok umah mak, bangun tido , ja sarapan, tengok tv, masak sikit-sikit, tengok tv, solat, kadang2 tido petang, tengok tv tuu je ja wat dah 2 hari nie hehe... banyak masa ja mengaji untuk hilang rasa takut 'kesakitan' tuuu.... hehe... kelakar kan??

jangan malu-malu share yea.. ja hargai sangat-sangat....

post signature

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails