Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Syazwan Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Followers

♥ my hero ♥

♥ my hero ♥

Sunday, March 18, 2012

detik-detik semasa bersalin - part 3

salam semua....

nie part 3 lak... yea kena operate lagi sekali.. tapi bukan maksud ja operate perut ke pe.. sebenarnya luka yang ke-3 ja tuuu kena buka dan check ape yang menyebabkan ja sakit sangat tuuu... rupanya salur darah masa baby keluar tuu dah pecah sebab bergeser dengan baby.. yelah baby ja kuar pun 3.5kg kan... doktor kata kena bius separuh badan untuk buka luka tuu sebab memang akan sakit...

jadi ja rela jer laa dari menahan sakit tuu.... jadi malam tuuu jugak ja ke bilik bedah.. nie pertama kali ja alami merasa katil hospital di bawa ke bilik bedah macam dalam tv tuu... memang masa doktor bius tuu terasa kebas separuh badan ja.. mata ja pun dah lali macam sedar dengan tak sedar jer.... tahu doktor dah godek-godek luka ja tapi tak tahu dia buat pe... sampai ja dibawa ke bilik... malam tuuu nurse memang layan macam kita nie hopeless tak leh gerak mcm tuuu sebab kesan bius tuuu...

agak lama jugak ja kena tahan 2 hari dihospital... duit pun dah bertambah.. memang lari budget laa... hari yang ja nak kuar.. anak ja lak tak boleh keluar doktor sangka ada kuman dalam darah dia.. kena tahan beberapa hari untuk ambil antibiotik... jadi anak ja kena tahan 4 hari di hospital... masa tuuu dalam pantang ja kuar jugak rumah tengok dia di hospital... cian je tengok kecik-kecik dahh kena masuk tiub untuk minum...

itu lah pengalaman ja semasa bersalin.. sekarang sudah 30 hari ja berpantang.. alhamdulillah luka ja pun dah okay sikit, cuma keupayaan ja untuk membuang air besar susah sikit sebab masih lagi takut-takut... :) ada sesiapa yang de petua???

post signature

Friday, March 16, 2012

detik-detik semasa bersalin - part 2

salam semua bloggers,

kembali ke part 2 lak....

ja sampai ke hospital dengan mak kul 3.00 ptg... abah ja tunggu di hospital.. suami ja on the way lik dari KL.. sampai saja ja isi borang admit n bayar deposit lagi.. masa tuu nurse mai kata ja dah lmbt kena masuk terus labour room... memang betul ja terus naik atas masuk terus labour room.. nurse suruh tukar baju, ja pun tukar... dah tukar ja masuk bilik baring terus atas katil... nurse masuk drip kat tangan ja, pasang wayar semua...

tak lama kemudian doktor datang say hai lagi, kata ja okay ke tidak... masa tuu tak tercakap hanya senyum je kat doktor... mak ja memang teman ja sepanjang ja dalam labour room sebab suami ja belum sampai lagi.... doktor sampai ja dengar kata nak pecahkan air ketuban ja, doktor cakap lepas air kuar sakit akan mula terasa...

memang betul sakit dah mula terasa.. tak tahu laa kata pe.. hanya tahan dan doa sahaja di mulut nie... setiap 15min nurse akan check rahim dah buka berapa cm... doktor datang sekali lagi siap pakai apron macam kat market tuu... masa tuu hati nie dah berdebor rasanya...

doktor dah berada ditempatnya.. nurse pun dah siap pegang kaki, tangan ja... detik bersalin pun berlaku (** ja tak dapat nak cite ja rasa blogger tahukan bersalin macam mana, sama macam dalam tv tuuu ) cuma masa doktor suruh ja teran.. ja jadi keliru nak teran macam mana... sebab 4/5 kali doktor suruh teran ja tak dapat.. sampai doktor marah laaa.. sampai satu detik dah ja teran doktor suruh stop jangan teran sebabnya... leher baby ja terbelit dengan tali pusatnya.. dah doktor potong tali pusat tuu baru suruh ja sambung teran yang terakhir baru terasa satu ketul besar yang panas dah kuar dari perut ja....

dah habis baby kuar, masa untuk jahit luka ja lak... seperti ramai orang kata ada 3 jahitan kan?? memang betul..jahitan 1 dan 2 memang ja tak rasa sangat tetapi jahitan 3 memang terasa sebab bahagian luar kena kulit kitakan.. orang kata tak rasa sebab sakit bersalin ada lagi tetapi tidak bagi ja.. sampai ja kena marah lagi dgn doktor sebab tak beri kerjasama masa dia jahit... yelah sakitkan sebab tuu kaki ja kepit laa, ja gerak laaa.... akhirnya siap semua jahit....

suami ja pun dah masuk labour room masa habis semua... tapi ja tahu suami ja de cakap dia takut tengok darah semua hehe... masa dengan suami pertama kali bayi ja dibawa masuk dan ja cuba beri susu badan pada dia... masa tuu naluri ibu tiba-tiba hadir dalam hati nie... Allhamdulillah bayi ja pandai hisap tapi dia tak pandai nak 'grip' lagi puting ja.. lagi pun puting ja flat kena picit sua kat mulut dia baru okay.... dah 20min macam tuuu bayi pun dah bawa ke bilik bayi.. masa dengan suami ja tiba-tiba....

tiba-tiba ja terasa sakit sangat-sangat di bahagian bawah, ja agak mesti bahagian jahit... sakit sangat-sangat yang mengilu... mula-mula ja leh tahan, sampai satu ketika tak tahan sangat sampai ja minta de ubat tahan sakit ke untuk hilang sakit nie... doktor datang check bahagian luka tuu dan beritahu ja kena opertate lagi sekali.....

........bersambung.......

post signature

Thursday, March 15, 2012

detik-detik semasa bersalin - part 1

salam semua blogger,

okay laaa semua yang baru bersalin mesti de detik-detik mereka sendiri kan.. begitu juga dengan ja.. tapi pengalaman ja nie memang tak dapat nak digambarkan.. walaupun normal tapi de jugak yang tak normalnya..

seperti orang yang pertama kali mengandung nie mesti laa cuti 3 bulan kan?? hehe begitu jugak dengan ja... ja cuti 2 minggu awal dari tarikh ja disangka bersalin.. kalau dulu masa check seharian ja ke klinik kesihatan.. nie nak bersalin ja reffer kes ja ke hospital private sebab ja takut n nie merupakan pengalaman pertamakan.. Ja mula buat checkup di private sebulan yang terahir iaitu mula 9 bulan kandungan ja..

hari pertama ke hospital... tekanan darah ja agak tinggi dari normal... begitu juga kali 2 dan kali ke3 ja ke hospital... pada checkup ja ke 4 iaitu pada 17hb feb 2012. appoiment ja pada pukul 11 pagi, sekali lagi tekanan darah jadi tinggi sangat sampai cecah 190/110 kot... doktor dah panik ambil 2 kali tekanan pun result sama jugak.. doktor cakap de kemungkinan kena bersalin hari nie jugak... lepas tuuu doktor cek rahim ja dah buka 3cm sudah.... memang confirm ja kena bersalin hari nie kerana doktor takut ja dapat sawan.. doktor tanya nak admit sekarang ke atau petang nanti kul 2.30ptg... mak ja minta petang sebab barang semua tak bawa lagi.....

elok sampai umah, mak siap angkat baju semua, ja siap makan tengahari dulu laa... tapi dalam hati nie tuhan jer tahu hehe....

..........bersambung........

post signature

Wednesday, March 14, 2012

My Little Prince ^_^


salam semua blogger,

Salam semua, lama giler ja tak online kan....ini kerana Allahmdulillah pada 17hb Feb 2012 ja telah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.5kg pada jam 7.07 malam... Pengalaman yang tak dapat digambarkan.. nanti ja citekan ade sesuatu yang berlaku pada malam ja bersalin...


Inilah the only one putera yang ada dirumah mak saya nie... yelah ja hanya ade adik perempuan sahaja lelaki tak de.. sekali dapat anak lelaki memang macam putera mahkotalah dia nie hehe... Namanya Muhammad Syazwan bin Khairul Daniel... gambar masa lahir tak sempat nak ambil ini gambar selepas 14 hari sudah... :)

post signature

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails