Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Syazwan Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Followers

♥ my hero ♥

♥ my hero ♥

Monday, February 28, 2011

3 months to go??? kad dah pilih....

salam semua B2B dan silent readers,

hai semua.... ermmm ja rasa dah banyak ja ketinggalan dalam dunia blog nie kan??? 1st ja nak ucap terima kasih atas nasihat B2B pada entry ja lepas... memang air mata menjadi peneman sekarang.. semalam terharu en. tunang sanggup turun ke IPOH dari KL alasan keje tapi dapat tahu jugak nak meneman ja... berjurai jugak airmata nie depan dia.... tak de apa yang ja perlu lakukan... ja hanya menunggu masa yang sesuai dan akan buat apa yang patut walaupun ja perlu mengaku walaupun ja tidak buat.....

cukup laa setakat itu... yea... dalam macam-macam masalah/dugaan yang berlaku.. masa berlalu cukup pantas... tengok?? sudah pun 3 bulan jer lagi untuk ke majlis.. adakah majlis ja akan happy?? atau pun akan sedih, tidak meriah??? kita tunggu dan lihat laa apa yang berlaku yea....

okay hari nie ja nak update tentang kad ja dengan en. tunang... Alhamdulillah minggu lepas kan ja ade beritahu ja ke KL untuk siapkan kad.. Alhamdulillah berjalan dengan lancar laa jugak..

borang sudah pun diisi....

en. tunang baru terhegeh nak lukis plan rumah, ja dah pesan buat awal dia tak nak buat... terpaksa la tunggu....

ermmm kami bersepakat untuk memilih kad diatas nie... SIMPLE kan?? apa yang ja perlu buat.. untuk tukar warna dan tulisan di hadapan kad tuuu jer :) Insyallah minggu nie ke KL lagi untuk berikan warna yang menjadi pilihan.. pesanan WP ja hehe.... guna warna-warna yang tak penah orang guna lagi hehe....... lain dari yang lain..... warna pe yekkkk..

http://www.cute-smiley.com

post signature

Saturday, February 26, 2011

susah nyer nak lepas anak perempuan kan???

salam semua B2B dan silent readers,

ohhhh lama sudah ja tak mengupdate blog ja nie.... banyak benda yang ja nak update, baru semalam ja balik Taiping ambil broadband.. dan semalam jugak banyak kisah-kisah sedih yang ja hadapi....

http://www.cute-smiley.com

susah kira hidup nie dilahirkan sebagai anak perempuan, sulung dalam keluarga... ibubapa kita sangat susah nak lepas kan kita kan??? ja baru semalam dapat tahu macam-macam hal yang sebelum nie ja tak tahu.....

adik tengah ja cerita yang ibu dan ayah ja dah mula merasai tidak kehadiran ja.... jika selama ini dari ja belajar di UPSI sehingga sekarang ja hanya menghubungi mereka seminggu sekali sahaja dikatakan ja sekarang nie dah lama tak hubungi mereka..... jika sebelum nie ja memberitahu mereka apa yang ja lakukan, tetapi sekarang dikatakan ja dah tak beritahu mereka dah....

hati sapa yang tak sedih benda yang tak betul dikatakan betul.... yeaaa ja tahu mereka mesti susah nak lepas kan ja... tapi kenapa tidak terus terang pada ja tapi hanya luah pada adik ja?? sekarang nie ayah ja berkecil hati kata ja buat semua benda tak beritahu padanya... tapi bagi ja, ja nak kurangkan bebannya.....

http://www.cute-smiley.com

tak tahu nak berkata apa... hanya airmata yang berkata-kata.... mungkin ini dugaan untuk berkahwin... didalam fikiran ja nie bermacam-macam ja berfikir, jika ayah masih lagi berkecil hati macam mana dengan prosedur perkahwinan??? adakah ja tidak patut berkahwin???

besar sungguh dugaan yang ja hadapi ini.....

post signature

Saturday, February 19, 2011

hunting for kad kawin :)

Salam semua pada B2B dan silent readers,

Ahhhh rasa lama tak update blog yang tersayang nie, bukan untuk memencilkan diri tapi ada sebab.. Sebabnya ialah ja tak mempunyai broadband.. Broadband ja beri pada adik tengah ja untuk surf internet kat rumah sebab dia bosan.. Jadi minggu nie memang ja tak dapat update blog pun.. Untuk entry ini pun ja guna hp :)

Hari nie ja sekolah ganti.. Percaya atau tidak.. Lepas sekolah nanti dalam kul 7 lebih ja terus shoot ke KL hehe.. Sebab nyaa tinggal esok jer hari ahad..

Program esok ja dan en.tunang nak ke kedai kad kawin yang kami dah book bulan 7 tahun lepas untuk kami siapkan pemilihan semua.. Lepas tuu ja nak ajak en.tunang ke Low Yat nak beli barang untuk goodies bag ja hehe.. Mesti semua orang pelik kan? Hehe nanti ja cite hehe..

Lepas tuu untuk petang sok ja akan teman en.tunang ke Nilai 3 untuk cari barang-barang belah en.tunang.. Ja rasa B2B semua tau kan ja sekarang nie handle kedua-dua belah majlis semua..

Tunggu ja update yang terkini yeaa nanti hehe..

post signature

Monday, February 14, 2011

niatku salah erti!! esok bakal MIL nak datang rumah!!!

salam semua B2B dan silent readers,

ermmmm 2 hari ja tak update blog nie macam-macam hal yang berlaku, ja pun dah buat entry khas to sorry tapi de jugak yang salah erti... jadi akhirnya... ja delete kedua-dua entry tersebut jika ada yang tersinggung... dah 2 tahun ja berblog nie kali pertama berlaku... sorry laa pada yang terasa, terus terang ja tak de niat pun.....

berbalik pada esok... ja nyer MIL n FIL nak mai rumah esok.... kata en. tunang saja nak singgah sebab nak menghala ke Kuala Kangsar untuk kerumah bakal tunang adik en. tunang... jadi saja nak singgah....

ermmmm nak masak ape yek??? :)

perkembangan terkini mengenai cite majlis ja ada laa hehe... ade yang best didengar dan ada yang tak best di dengar...

lagi sekali sorry sangat-sangat pada sesiapa yang ada terasa, pada apa yang ja dah lakukan....

Selamat menyambut Maulidur Rasul 1432H...

post signature

Friday, February 11, 2011

kad kahwin untuk bakal adik ipar...

salam semua B2B dan silent readers,

uhhhhh.... B2B lain semua buat DIY untuk diri sendiri dengan majlis sendiri kan?? suasana ja pulak disebaliknyer... ingat ja kata nak DIY kat kawin ja kan??? last-last B2B nak tahu... ja tolong en. tunang untuk menyiapkan kad kawin untuk adik dia...

kalau B2B diluar sana nak tahu... bakal adik ipar ja tuu akan melangsungkan majlis bulan depan nanti... disebabkan bakal adik ipar nie semua 'persiapan' banyak en. tunang yang buat, jadi sayang punya pasal tak nak bagi en. tunang pening ja akhirnya tolong jugak sikit-sikit apa yang patut...

http://www.cute-smiley.com

nielah hasilnyer.... simple jer... kan?

post signature

Thursday, February 10, 2011

khas untuk B2B dari Perak... kalau dah tau tak pelah

Salam semua B2B dan silent readers,

sebenarnya ja kurang ada pengetahuan tentang dokumen-dokumen untuk kahwin nie.... yealah nak prepare apa yang patut kan.... nanti kena ulang balik buat, better ambil tahu dulu sebelum kita buat apa-apa kan??? tapi bila GOOGLE nak masuk website JAIP Perak tak tahu kenapa dia kata mungkin harm kita nyer komputer pelik jugak... jadi ja buka laa blog ex-B2B nie

sumber : cikatunbanyaknama.blogspot.com

jom kita tengok apa prosedur untuk bakal-bakal pengantin dari negeri Perak nie....

1st

Kursus Kahwin. Sila hadir dan lulus kursus kahwin, seterusnya dapatkan sijil. Simpan baik baik dalam satu fail. Hendak selamat, buat satu salinan fotokopi dan simpan di tempat lain (seperti pejabat ke).

In case sijil asal ter'hilang', sila quote nombor siri sijil anda di pejabat agama di daerah anda hadirkan diri untuk kursus kawin dan mereka akan keluarkan sijil baru. Tak perlu nak pegi kursus lagi sekali dan membazir lagi RM80.

2nd

Buat ujian HIV. Dan kalau mahu, sekali harung buat ujian thalasemia. Terima satu borang.

Jangan lupa ambil kertas result yang diberikan dan simpan elok-elok bersama sijil nikah. Jika rajin, buat salinan.

Bayar RM 1 kepada staff di kaunter jika anda bukan penjawat awam.

3rd

Beli borang kebenaran kahwin di pejabat agama. Pengantin perempuan boleh minta tolong pengantin lelaki belikan sebab borang standard digunakan di Perak. Potong yang mana tidak berkenaan bila mengisi borang tu nanti.


Contoh borang:


Selalunya bersama borang ni, pejabat agama akan kepilkan satu borang bewarna hijau untuk permohonan kad akuan nikah, surat akuan bermastautin dan borang wakalah wali.

4th

Buat surat akuan bujang. Dalam surat tu, nyatakan nama penuh seperti dalam IC, nombor IC, jawatan dan tempat bekerja. Minta majikan anda tandatangan.

Alternatively, boleh minta ketua kampung atau pegawai masjid kariah sahkan anda masih bujang.

Simpan surat tersebut dengan selamat. Buat salinan jika perlu.

5th

GESA pengantin lelaki supaya isi dan hantar borang-borang dia siap dengan dokumen sokongan untuk dapatkan kelulusan. Jangan lupa bagi dia 2 keping salinan IC anda supaya dia boleh berbuat demikian.

Tunggu sampai dia dapat kelulusan.

6th

Minta borang pengantin lelaki yang sudah diluluskan. Simpan di tempat yang selamat. Isi borang kebenaran berkahwin anda seperti yang dikehendaki, sila bagi perhatian kepada ejaan dan alamat tempat tinggal. Pastikan semuanya tally dengan particulars yang telah diisi oleh pengantin lelaki.

Jangan lupa minta 2 salinan IC daripada pengantin lelaki. Selain itu, anda juga kena buat:-

  • 2 salinan IC untuk diri sendiri
  • 2 salinan IC untuk wali
  • 2 salinan IC untuk setiap saksi. Maka sepatutnya ada 4 salinan in total.
  • 1 salinan sijil Kursus Perkahwinan

Sertakan juga:-

  • Surat akuan bujang
  • Surat Pengesahan Pemeriksaan HIV yang anda sudahpun buat
Isi:-
  • Surat akuan bermastautin dengan tepat. Tulis alamat dengan betul untuk elakkan delay dalam memproses permohonan anda.
  • Borang wakalah wali walaupun wali anda adalah bapa anda sendiri, bukan wali hakim. Pendek kata, kalau anda pengantin perempuan, anda memang perlu isi borang ini.

Sebelum anda hantar borang permohonan dan dokumen sokongan, SEMAK dahulu supaya semua details yang dimasukkan betul.

Pastikan anda sain di tempat yang betul dan di semua tempat yang memerlukan sain anda.

7th

Hantar segala borang dan dokumen sokongan kepada pejabat agama.


Inilah apa yang blogger Cik Atun memberi tahu.... ermm dapat laa ja gambaran sikit-sikit kan?? cuma masa bila yea kita kena buat semua nie??? ermmmmm
http://www.cute-smiley.com


post signature

Tuesday, February 08, 2011

tenang sahaja....

salam semua B2B dan silent readers,

setiap pasangan yang bakal menunju ke alam bahagia pasti mempunyai kerenah yang masing-masing kan... karenah ja dengan en. tunang pulak lain pulak.. ja tak pasti sama atau tidak dengan pasangan B2B yang diluar sana...

http://www.cute-smiley.com

kita mulakan karenah sebelah family ja dahulu yea.. ja tak nak heboh kan apa yang berlaku.. mungkin nanti menceritakan kisah lain pulak jadinyer... secara keseluruhan nyer yang boleh ja katakan... walaupun majlis nanti mengenai ja, banyak idea-idea DIY yang ja plan tak dapat dilakukan disebabkan ayah ja tidak menyukainya... dalam kepala ja memang nak budget nak cari barang murah semua... tapi mesti laa cantik kan... tapi apa kan daya banyak nya direject....
huhu

http://www.cute-smiley.com

itu disebelah ja, sekarang nie disebelah family en. tunang lain pulak cite nyer... en. tunang memang merupakan anak ke-3 dari 4 adik beradik. tapi wataknyer merupakan anak sulung dalam family dia.... kalau dah dikatakan watak sulung, paham-paham jer laa semua keputusan, hal en. tunang yang uruskan... sampaikan en. tunang tidak memikirkan hal dirinya langsung.. hanya memikirkan mencari rezeki untuk family nyer.... nie nak de majlis nie semua benda dari A ke Z semua dia yang uruskan... semalam dia sms memberitahu dia cemburu melihat ibu bapa orang lain sanggup berhabis duit buat kenduri untuk anak mereka tetapi tidak berlaku pada en. tunang.....

http://www.cute-smiley.com

tulahh karenah antara ja dengan en. tunang... semua yang berlaku ini ada sebabkan... tapi ja mengambil arah untuk tenang sahaja dan terima semua dengan baik... ingatlah setiap perkara yang berlaku pasti ada balasan nyer nanti...

tenang dan sentiasa senyum bila menghadapi semua masalah...

apa pula karenah B2B diluar sana dengan pasangan masing-masing??? ja rasa mungkin tak seteruk ja dengan en. tunang ja....

post signature

3 bulan 3 minggu???

salam semua B2B dan silent readers,

entry ini menyambut pertanyaan dari ANES... huhu.. ANES mengingatkan ja yang ja tinggal lagi 3 bulan 3 minggu sahaja lagi....

http://www.cute-smiley.com

apa yang perlu ja buat lagi??? borang-borang n dokumen tuu bila ja perlu siap kan?? huhu hujung minggu nie tekad nak g survey MUA n henna di bridal Taiping..... dengan bulan nie nak siapkan kad kawin dengan cari semua barang-barang goodies bag...

huhu... ada yang ja tertinggal ker?????

http://www.cute-smiley.com

post signature

Sunday, February 06, 2011

Bunga Telur - Khatam Quran sesi terakhir...

salam semua B2B dan silent readers,

terima kasih laa pada B2B dan silent readers atas nasihat dan pandangan pada entry ja semalam, bila pikir balik memang geram kan?? ja dah pun cite pada en. tunang dengan salah sorang pengapit ja sebab geram sangat terpecah rahsia nak suprise untuk ja punya bridemaids... setelah bincang Insyallah bulan 3 nie ja jumpa bridemaids ja kami g beli kain sama-sama... itu jelah penyeselaian. yang kain yang ja dapat tuu tak tahu lagi nak buat apa... huhu

http://www.cute-smiley.com

dah laa cite pasal kain tuu, ja nak pasal bunga telur kalau lupa boleh klik di SINI.. terima kasih laa pada mak, lagi pun memang mak ja simpan niat nak buat bunga telur sendiri untuk diberi kepada jiran-jiran dan kawan-kawan mak sahaja... jadi keseluruhan nyer dah siap pun cuma ada nak touchup sikit jer :)

gambar di atas nie bukan tujuan nak tunjuk almari mak nie. cuba tengok apa yang didalam tuuu... saja mak kata kena simpan dulu kalau letak luar takut nanti kelopak bunga tu penuh dengan debu...

nie extra bunga 20 mak suruh beli puith pulak... saja untuk habis kan reben.. mak ada bagi cadangan untuk buat bunga telur untuk kawan-kawan ja... perlu ker yek???

sekarang nie ja nak cari barang goodies bag untuk kawan-kawan ja yang 100 tuu...

http://www.cute-smiley.com

post signature

Saturday, February 05, 2011

geram.... tak tempah online dah....

salam semua B2B dan silent readers,

huhu hari ini, sekali lagi emosi ja diduga.... tulah kalau kata tak guna teknologi terkini kata kuno pulak... masih ingat entry ja mencari kain untuk bridemaids ja kan... ja dah jumpa yang berkenan di hati tapi.... lain yang lihat di picca nyer lain pulak yang dapat...


cuba tengok... ade perbezaan tak?? ja bukan tak nak terima yang dah sampai cuma warna yang ja dapat sama/sebiji dengan baju ja masa resepsi nanti.. dah tuu mcm mana?? boleh ker pengantin n pengapit sama warna??? eiiiiiiiiiiiii geram nyer..... ja tahu bila kita dah buat online barang dah tak boleh tukar semua kan.. tapi cuba tengok ape yang ja dapat... bila ja maklum kan pada 'tuan kedai' kata nya boleh tukar tapi warna yang ada dalam album tuu sahaja.. yang ada dalam album tuuu cuma ada sehelai sahaja... ja nak 2 helai... huhu...

sabar jer laaa.... ingat dah settle dah bab kain bridemaids nie... tak jugak.. tulah pada B2B yang lain jaga-jagalah... ja salah ker??? huhu... esok kena laa ke JAKEL IPOH, tengok... huhu apa nak buat dengan kain yang ja dapat nie 2 pasang sama warna lak tuu??? terlebih duit pulak nak beli kain lain......
http://www.cute-smiley.com

post signature

Thursday, February 03, 2011

nak minta pengalaman ex-B2B diluar sana....

salam semua B2B dan silent readers,

Selamat Tahun Baru Cina kepada yang menyambut nyer jer lahhh.... macam ja nie hanya bercuti sahaja pada cuti umum ini... minggu cuti raya cina tak kemana pun duduk dirumah menyiapkan kerja sekolah tuu jer sikit-sikit......

entry ini khusus untuk ex-B2B diluar sana... dan jugak pada B2B yang lain yang de pengalaman dari sedara ke kan?? macam ja nie confrim ja sorang-sorang terkontang kanting hehe... ja tahu ja rasa terlalu awal ja bertanyakan hal ini.. Insyallah kurang lagi 3 bulan lagi hingga ke majlis ja.. cuma sekarang nie ja berfikir bermacam-macam benda yang mungkin akan berlaku semasa majlis dan selepas majlis nanti....

sebab tuu lahh ja buka entry ini selama mungkin untuk mengumpulkan semua pengalaman yang ada bukan sahaja untuk ja... mungkin untuk bakal-bakal B2B di luar sana....

apa persediaan yang perlu ja lakukan??? selain preparation semua nie??? kalau majlis itu akan berlangsung selama seminggu selepas majlis pihak perempuan.. apa yang selalunya berlaku?? perempuan kena ikut ker???

http://www.cute-smiley.com

post signature

Wednesday, February 02, 2011

tema saya ♥ ♥

salam semua pada B2B dan silent readers,

wahhh rindu nyer ja nak update blog ja nie...rupa-rupanya hari ini... genap sudah 7 bulan blog ja nie berada di dunia blogger nie... alhamdulillah follower B2B pun semakin hari de je yang follow, thanks atas perhatian kalian semua... hehe...

B2B semua apa khabar???mesti dah banyak cite ja miss kan?? Insyallah dah de banyak benda yang ja kumpulkan nak update pada blog ja nie.... allhamdulillah keje 'sekolah' ja yang merunsingkan ja tuuu akhir nyer dapat ja siapkan sikit demi sikit walaupun ade sahaja masalah yang sampai pada ja....

jadi hari ini ja umumkan.. cehhh macam nak buat pengumuman raya pulak hehe... tak de laa saje nak share.. memandangkan WP ja dah pun mewar-war di FB ja pun turn ja pulak mewar-war disini hehe...

itulah tema ja yang menjadi pilihan WP ja sendiri.. panjang giler kan namanyer..... macam mane rupanya tunggulah nanti... ja pun tak tahu rupanya nanti macam mane hehe...

http://www.cute-smiley.com

post signature

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails